Samen redden wij levens in Schuytgraaf

Wij wonen in een wijk waar aan alles is gedacht. Verlichting in de avond, stoplichten, rotondes en verkeersdrempels op meerdere plekken in de wijk, een volledig uitgerust gezondheidscentrum en meerdere wijkagenten. Allemaal maatregelen voor onze veiligheid. Maar wat nou als er iemand getroffen wordt door een hartstilstand?

In de wijk Schuytgraaf hingen voor 2019 meerdere AED's, echter hingen deze binnen bij instanties die niet 24 uur per dag geopend zijn, waardoor ook de AED's slechts beperkt bereikbaar waren. Daarom ontstond in 2019 het idee om een AED-netwerk in Schuytgraaf te realiseren waarbij er voor iedere bewoner een AED bereikbaar is binnen 6 minuten. Dankzij giften van buurtbewoners en ondernemers uit Schuytgraaf heeft Stichting AEDInSchuytgraaf sinds die tijd vijf AED's aan kunnen schaffen via BuurtAED, een initiatief vanuit de Hartstichting. Omdat er in dezelfde tijd nog twee AED's zijn geplaatst via andere initiatieven, is hiermee met de plaatsing van de vijf AED's van onze stichting rekening gehouden om de spreiding zo optimaal mogelijk te maken. De AED's van AEDInSchuytgraaf hangen nu bij Tandartspraktijk Tuinstad (Landbouwerserf 20), Albert Heijn Driessen (Fortunastraat 17), Dijkstra Dierenkliniek (Bergamotte 1), Basisschool Confetti (Vederwolk 17) en aan appartementencomplex Wilgenvliet (Klapbrug).

Een dergelijk AED-netwerk werkt echter alleen optimaal als er voldoende burgerhulpverleners in Schuytgraaf zijn die kunnen reanimeren, en mogelijk nog belangrijker, een AED kunnen bedienen. Zeker omdat de aanrijtijd van een ambulance vaak langer is dan de cruciale 6 minuten.

Bij een hartstilstand telt elke minuut. De overlevingskans van het slachtoffer is het grootst als binnen 6 minuten 112 wordt gebeld, wordt gestart met reanimatie én een AED wordt aangesloten. Dus kun jij reanimeren en ben je daarvoor officieel gecertificeerd, meld je dan nu aan als burgerhulpverlener via Hartslag.nu. Hiermee kun jij uiteindelijk essentieel verschil maken in je eigen gezin, dat van je buren of andere buurtbewoners. 

 

Kun je nog niet reanimeren of is jouw certificaat verlopen, dan kun je ook training volgen via Stichting AEDInSchuytgraaf. Houd daarvoor onze socials en website in de gaten! Kijk voor meer informatie op pagina 'reanimatietraining met AED'.

Overzicht AED's Schuytgraaf

(Bron: Hartslag.nu)